αυτογνωσία | ευεξία

αυτογνωσία

 

Στις ομάδες της αυτογνωσίας μπορούν να λάβουν μέρος όλοι όσοι επιθυμούν να αυτοβελτιωθούν και να εκπληρώσουν βραχυπρόθεσμους οι μακροπρόθεσμους στόχους ζωής.

 

Ακολουθείται η φιλοσοφίας της Σιαμάνικης Θιβετιανής θεραπείας.

 

«Θα καθαρίσεις το φωτεινό ενεργειακό σου πεδίο από τα ψυχικά σου υπολείμματα που άφησαν τα παρελθοντικά σου τραύματα .»

Στην ουσία , τα μαθήματα  αφορούν τη διαχείριση .

Δεν είναι βραβεία για το «Εγώ» ή αναγνώριση των κάθε είδους επιτευγμάτων . Δεν κάνουν κάποιον σημαντικό .

Αντιθέτως ,σε κάνουν μοναδικά ασήμαντο .

Μόνο τότε , από τη θέση του «μη Εγώ» μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι για τον εαυτό μας και τους άλλους .

Η πρόθεσή σου , όταν είσαι έτοιμή /ος , θα σου φανερώσει, πάντα με προσωπική εργασία, αυτά που η καρδιά αναζητά !

 

Η αναζήτηση αυτή είναι σκοπός ζωής

 

Ρωτήστε μας για τα επιμέρους τμήματα με μια προσωπική επικοινωνία είναι πιο εύκολο να βρούμε μαζί αυτό που ταιριάζει στον καθένα!

 

Τα τμήματα είναι των 6-8 ατόμων οπότε θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη συμμετοχή.

Τι είναι η αυτογνωσία;

Αυτογνωσία είναι το να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του, δηλαδή τις σκέψεις που κάνει, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του, τα κίνητρα και τις επιθυμίες του, τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του, τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα βασικό βαθμό αυτογνωσίας, η οποία όμως μπορεί να μην είναι ακριβής, δηλαδή μπορεί να νομίζουμε άλλα πράγματα για τον εαυτό μας από αυτά που ισχύουν πραγματικά.

Σημαντικό ρόλο στην αυτογνωσία παίζει και η αυτοεκτίμηση μας: Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν διαστρεβλωμένη, αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, που μπορεί να απέχει από λίγο έως πολύ από την πραγματικότητα.

 

Η σημασία και η χρήση της αυτογνωσίας

Η αυτογνωσία είναι μια διαδικασία που γίνεται «εφ’όρου ζωής», εφόσον ο εαυτός αλλάζει, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης και τις συνθήκες ζωής ενός ανθρώπου. Η διαδικασία αυτή είναι συχνά αποκαλυπτική, ευχάριστη και βοηθητική, αλλά και επίπονη ορισμένες φορές, π.χ. όταν συνειδητοποιούμε πράγματα για τον εαυτό μας τα οποία θα προτιμούσαμε να μη γνωρίζουμε, όπως σφάλματα, αδυναμίες, απαράδεκτες επιθετικές και σεξουαλικές επιθυμίες και άλλα. Η επίγνωση όμως τέτοιων καταστάσεων, αν αντιμετωπιστεί σωστά, οδηγεί στην απελευθέρωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διδάξει πρώτοι την αξία της αυτογνωσίας, συγκεκριμένα ο φιλόσοφος Σωκράτης είχε αναφερθεί στο «γνώθι σ´αυτόν», εξηγώντας ότι ο εαυτός μας είναι το πιο δύσκολο αλλά και σημαντικότερο πράγμα να γνωρίζουμε στη ζωή.

Η ψυχολογία και η ψυχοθεραπεία βασίζονται κατά κύριο λόγο στην έννοια της αυτογνωσίας.
Τα περισσότερα κοινωνικά, προσωπικά, οικογενειακά και προβλήματα σχέσεων οφείλονται στην έλλειψη αυτογνωσίας. Οι άνθρωποι πολλές φορές δε συνειδητοποιούν τι σκέφτονται, τι κάνουν και τι νιώθουν, με αποτέλεσμα να λειτουργούν αυθόρμητα και ενστικτωδώς ή τα προβλήματα τους να σωματοποιούνται – να εκδηλώνονται δηλαδή με σωματικά συμπτώματα. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν το άγχος, η κατάθλιψη, η βία, τα προβλήματα επικοινωνίας κ.ά. Μέσα από τη συμβουλευτική και τη ψυχοθεραπεία τα άτομα, ζευγάρια ή ομάδες βοηθούνται να γνωρίσουν καλύτερα ο καθένας τον εαυτό του και έτσι να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, από ψυχοσωματικά, μέχρι συναισθηματικά και σχέσεων.

 

Σε τι μας βοηθά η αυτογνωσία; Συγκεκριμένα θέματα

Η αυτογνωσία είναι το Α και το Ω στην επίλυση προβλημάτων, ειδικά χρόνιων, π.χ. άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φοβίες, ιδεοψυχαναγκασμοί, κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών, επιθετική συμπεριφορά, θυματοποίηση, προβληματικές σχέσεις, κακή επικοινωνία, ψυχοσωματικά προβλήματα και άλλα.

Αποκτώντας περισσότερη αυτογνωσία, καταλαβαίνουμε καλύτερα και τους άλλους και μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους. Αυτό γίνεται γιατί είμαστε έτσι σε θέση να αναγνωρίσουμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια ποιες συμπεριφορές των άλλων απευθύνονται σε μας προσωπικά ή αφορούν δικά τους θέματα, μειώνοντας έτσι τις περιττές στενοχώριες και προστριβές. Παράλληλα, μέσω δικής μας αυτογνωσίας αποκτούμε και περισσότερη κατανόηση για άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα: Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερη κατανόηση και αποδοχή των συναισθημάτων τους μπορούν να δείχνουν και μεγαλύτερη κατανόηση και αποδοχή προς τους άλλους.

Μέσα από την αυτογνωσία ωριμάζουμε συναισθηματικά, μπορούμε να έχουμε πιο ολοκληρωμένες σχέσεις με τους άλλους και να μεγαλώσουμε παιδιά πιο υγιή και σταθερά ψυχολογικά, με στόχους, ψηλή αυτοεκτίμηση και σεβασμό προς τους άλλους και το περιβάλλον, απαλλαγμένα σε σημαντικό βαθμό από δικά μας σύνδρομα και ανεπάρκειες.

Μπορούμε να επιλύουμε καλύτερα τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε στη ζωή και να βοηθούμε και άλλους αν θέλουμε να κάνουν το ίδιο. Έχοντας αυτογνωσία κρατούμε ένα γερό χαρτί στο χέρι μας για να μπορούμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Θεραπευτική του Θιβέτ

Όταν η Κίνα κατέλαβε το Θιβέτ, στα μέσα του 20 ου αιώνα, ήρθε αντιμέτωπη με το μυστήριο αυτού του τόπου και με ορισμένους ανθρώπους που οι γνώσεις και οι πρακτικές τους ξεπερνούσαν κατά πολύ τα κοινώς αποδεκτά.Ανάμεσά τους ήταν κάποιος ασκητής που οι φήμες έλεγαν πως ξεπερνούσε τον έναν αιώνα ζωής και πως τρεφόταν μόνο με μια μπουκιά «αμβροσίας» την ημέρα.
Δεν έπινε και δεν έτρωγε τίποτε άλλο. Οι Κινέζοι, εξοργισμένοι με αυτές τις φήμες συνέλαβαν τον υπερήλικα και τον υπέβαλαν σε δοκιμασία που θα αποδείκνυε ότι ήταν απατεώνας, όπως πίστευαν.

Τον έκλεισαν για 15 μέρες σε ένα κελί δίχως τροφή επιτρέποντάς του να φάει μόνο τη μικρή καθημερινή ποσότητα από το παράξενο παρασκεύασμα της «αμβροσίας» που ο ίδιος υποστήριζε ότι του αρκούσε για να ζει. Ύστερα από 15 μέρες τίποτα δεν είχε αλλάξει στην υγεία ή στην εμφάνισή του. Δεν έδειχνε καθόλου εξασθενημένος όπως θα έπρεπε να είναι ένας άνθρωπος παντελώς στερημένος από τροφή αλλά, αντίθετα, ακμαίος και υγιής.

Οι Κινέζοι αναγκάστηκαν να τον ελευθερώσουν. «Εντάξει, είσαι φαίνεται πραγματικός ασκητής» παραδέχθηκαν κι ας μη μπορούσαν να το εξηγήσουν…

 

Διάγνωση εξ Αποστάσεως !

Η θιβετιανή ιατρική δεν ευνοεί τις χειρουργικές επεμβάσεις προτιμώντας να θεραπεύει με άλλους τρόπους. Τα φάρμακά της είναι απολύτως φυσικά και προέρχονται από το φυτικό αλλά και το ζωικό βασίλειο.Χρησιμοποιούνται όχι μόνο καρποί, σπόροι, βότανα και φύλλα αλλά και κονιορτοποιημένα οστά ή κέρατα και αδένες ορισμένων ζώων. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα και εξαιρετικά δραστικό αφροδισιακό είναι … ο λευκός βάτραχος των Ιμαλαΐων. Η δράση του είναι τόσο ισχυρή που όπως λέγεται μπορεί να κάνει έναν άντρα να πάει με 100 γυναίκες μέσα σε μια νύχτα! Οι Θιβετιανοί, δεν έχουν ανάγκη το βιάγκρα, προφανώς. Η θεραπευτική τους προσέγγιση πάντως είναι ιδιότυπη. Ένα κράμα πρακτικής ιατρικής, σαμανισμού, βοτανολογίας, μαγείας, αστρολογίας, μαντείας και πανάρχαιων γνώσεων. Όσο κι αν όλα αυτά θα έκαναν ένα δυτικό επιστήμονα να φρίξει, η αλήθεια είναι ότι λειτουργούν! Υπάρχουν πολλές αναφορές σε ασθενείς που θεραπεύονται και βρίσκουν λύσεις εκεί που η κλασσική ιατρική είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Πολλά πράγματα φαντάζουν ακατανόητα για τον δυτικό ορθολογισμό όπως λ.χ. η διάγνωση εξ αποστάσεως. Επειδή το Θιβέτ είναι ένας πολύ ορεινός τόπος είναι μακρύ και επίπονο το ταξίδι από ορισμένα χωριά προς την Λάσα. Όταν κάποιος, λοιπόν, ασθενεί και βρίσκεται μακριά ή δεν μπορεί να επισκεφθεί το γιατρό, πάει ένας στενός συγγενής στη θέση του. Μέσα στα διάφορα είδη παλμών που ανιχνεύει στον καρπό του χεριού ο γιατρός υπάρχουν: ο οικογενειακός παλμός, ο παλμός του επισκέπτη, του εχθρού, του φίλου, των κακών επιρροών, της εγκυμοσύνης και ο «αντιπρόσωπος άλλου». Αυτός ο τελευταίος χρησιμεύει για την εξ αποστάσεως διάγνωση. Αν για παράδειγμα είναι άρρωστος ο πατέρας και βρίσκεται μακριά μπορεί να γίνει διάγνωση μέσω του παλμού-αντιπροσώπου στο χέρι του γιου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με μητέρα και κόρη ή μεταξύ συζύγων. Ο σφυγμός-αντιπρόσωπος μπορεί να δώσει, επίσης, πληροφορίες μαντικού χαρακτήρα που αφορούν το μέλλον μια οικογένειας, ενός ταξιδιού, ενός έργου ή ενός ανθρώπου. Ο σφυγμός της εγκυμοσύνης πάλι, δίνει πληροφορίες για το φύλο του παιδιού. Αν κυριαρχεί το αριστερό νεφρό τότε θα είναι κορίτσι ενώ αν κυριαρχεί το δεξί θα είναι αγόρι. Διαβάζοντας τους κατάλληλους σφυγμούς ο γιατρός μπορεί επίσης να διαγνώσει αν ο τοκετός θα είναι εύκολος ή δύσκολος και να προβλέψει πόσο ήρεμο ή ανήσυχο θα είναι το παιδί που πρόκειται να γεννηθεί.

 

Διαγνωστικοί Χάρτες και Θεραπευτικά Δέντρα

Στο Θιβέτ η βαθιά πεποίθηση όλων είναι πως οι ασθένειες δεν ξεκινούν από το σώμα αλλά από τον ψυχισμό, τη συμπεριφορά και τις προηγούμενες ενσαρκώσεις. Τα αρνητικά πρότυπα δράσης δημιουργούν ανισορροπία που εκδηλώνεται στο σώμα. Στα ιατρικά συγγράμματα του τόπου αναφέρεται ότι υπάρχουν 84.000 αρνητικά συναισθήματα, όπως τα διάφορα πάθη, η ζήλια και το μίσος, που προκαλούν 84.000 διαφορετικές δυσλειτουργίες, αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν 404 βασικές κατηγορίες ασθενειών. Όλα αυτά παρουσιάζονται με εύγλωττο τρόπο στους διαγνωστικούς χάρτες και στα θεραπευτικά δέντρα που στα φύλλα, στα κλαδιά και στις ρίζες τους εικονοποιούν τις διάφορες ασθένειες, τις αιτίες και τις θεραπείες τους.     Όπως και ο Ιπποκράτης που διέκρινε τους ανθρώπους σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το « χυμό »τους, το ίδιο και οι Θιβετιανοί κατατάσσουν τους ανθρώπους: στους φλεγματικούς, στους αέρινους-αιματώδεις και στους χολερικούς. Καθένας μας χαρακτηρίζεται από κάποιο από αυτά τα στοιχεία ή από τους συνδυασμούς τους. Για τους γιατρούς του Θιβέτ όλα έχουν σημασία από τις σκέψεις μέχρι τη διατροφή. Το κρύο νερό ή τα κρύα φαγητά για παράδειγμα, είναι ακατάλληλα για τους φλεγματικούς τύπους. Κρύα φαγητά δεν χαρακτηρίζονται τόσο από τη θερμοκρασία τους όσο από την υφή τους. Για παράδειγμα, τα λαχανικά θεωρούνται κρύα φαγητά. Μεγάλη σημασία αποδίδεται επίσης και στον τρόπο μαγειρέματος. Θεωρείται απολύτως ανθυγιεινό και τοξικό να μαγειρεύονται στο ίδιο σκεύος ψάρι με κοτόπουλο. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η προσθήκη μελάσας ή ζάχαρης στο μαγείρεμα φασολιών ή αρακά.

Ανάλογα με το φαγητό που τρώει κάποιος και τον τύπο στον οποίο ανήκει μπορεί να εκδηλωθεί μια διαφορετική δυσλειτουργία. Ιδού μια διάγνωση θιβετιανού τύπου:

Α. ΑΕΡΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ

Συμπτώματα

Χασμουρητά ΚΑΙ Ρίγη
Συχνοί Αναστεναγμοί
Πόνοι στους γοφούς, ΣΤΑ Οστά ΚΑΙ στις αρθρώσεις
Πόνοι ΠΟΥ μετατοπίζονται ΣΕ Διάφορα μέρη ΤΟΥ Σώματος
Άμβλυνση Των αισθήσεων
Λιγούρες

Αιτίες

Οξύ φαγητό – όπως πιπεριές, γιαούρτι, τυρί, φράουλες, ανανάς, λεμόνι, τσάι, χοιρινό, κατσικίσιο κρέας-παραμονή σε υγρό και ψυχρό περιβάλλον.

Θεραπεία

Θρεπτικές τροφές – όπως ξηροί καρποί, λάδι, σόγια, καρύδα, μπανάνα, λάδι-παραμονή σε ζεστό, ξηρό περιβάλλον, συναναστροφή με φίλους

Β. ΧΟΛΕΡΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ

Συμπτώματα

Πικρή Γεύση ΣΤΟ στόμα
Συχνοί πονοκέφαλοι
Αίσθηση θερμότητας ΣΤΗΝ επιδερμίδα
Πόνοι ΣΤΟ Πάνω μέρος ΤΟΥ Σώματος
Δυσπεψία

Αιτίες

Θερμό είδος τροφής – όπως πιπεριές, ρύζι, καρυκεύματα, παστά ψάρια, σάλτσα σόγιας, φιστίκια, ταχίνι-οξύθυμη συμπεριφορά, παραμονή στον ήλιο.

Θεραπεία

Ψυχρά φαγητά-όπως γιαούρτι, αγελαδινό γάλα, παγωτά, λαχανικά, μοσχάρι, μπύρα, πορτοκάλια, μήλα, λεμόνια – παραμονή σε δροσερό περιβάλλον κοντά στη θάλασσα

Γ. ΦΛΕΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ
Συμπτώματα
Ανορεξία
Αίσθηση κορεσμού ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟ στομάχι ΕΙΝΑΙ άδειο
Συχνοί εμετοί
Βάρυ Κεφάλι
Στομαχικοί ίλιγγοι
Ψυχρότητα ΣΤΟ νου ΚΑΙ ΣΤΟ Σώμα
Δυσφορία Μετα ΤΟ ΦΑΓΗΤΌ
συχνα ρεψίματα
Αιτίες

Βαρύ, λιπαρό φαγητό-όπως φιστίκια, καρύδια, μπανάνες, αλάτι, αυγά, προϊόντα σόγιας-παραμονή σε περιβάλλον με υγρασία

Θεραπεία

Ζεστά είδη τροφής-όπως, μανιτάρια, πιπέρι, πιπεριές, μελιτζάνες, αντσούγιες, σκόρδο, μπαχαρικά – ηλιοθεραπεία και ζεστασιά.

Το Μυστικό της Αμβροσίας

Στο Θιβέτ οι άνθρωποι μιλούν με σεβασμό και δέος για ένα μυστηριώδες παρασκεύασμα: την αμβροσία. Για μας τους Έλληνες, η αμβροσία είναι μια έννοια γνωστή από τη μυθολογία, ως τροφή των θεών και των αθανάτων. Για τους Θιβετιανούς έχει μια παρεμφερή σημασία. Πρόκειται για ένα παρασκεύασμα που μπορεί να υποκαταστήσει όλες τις τροφές και να ξαναδώσει σφρίγος, ζωτικότητα και νιότη. Σύμφωνα με τις παραδόσεις των Ιμαλαΐων, από τη στιγμή της γέννησης μέχρι την ηλικία των 16 ετών ο άνθρωπος είναι παιδί. Από τα 16 ως τα 70 είναι ενήλικος και από τα 70 και πάνω γέρων. Όταν κάποιος παίρνει αμβροσία, λένε, ζει περισσότερο, επιβραδύνει το γήρας, παρατείνει τη ζωτικότητα του σώματος και των αισθήσεων, διατηρεί καλή μνήμη και οξείες νοητικές λειτουργίες ενώ παραμένει επίσης, αναλλοίωτη τη ζωτικότητα της φωνής του! Όμως η αμβροσία δεν είναι κάτι που μπορεί να το προμηθευτεί κάποιος από το εμπόριο ή έστω από κάποιον που έχει στη διάθεσή του αυτό το θαυματουργό σκεύασμα.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να την παρασκευάσει μόνος του ακολουθώντας ένα ειδικό τυπικό. Κατ ‘αρχήν πρέπει να εντοπίσει την κατάλληλη χρονική στιγμή, την πιο ευνοϊκή, σύμφωνα με τις θέσεις των πλανητών. Τότε θα πρέπει να προετοιμάσει το σώμα του καθαρίζοντάς το σε όλα τα επίπεδα γιατί η αμβροσία πρέπει να λαμβάνεται από ένα καθαρό οργανισμό προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Εξωτερικά λοιπόν, θα πλυθεί με σαπούνι ή αλεσμένη και κονιορτοποιημένη φακή που θεωρείται εξαιρετική για τον βαθύ καθαρισμό των πόρων. Στη συνέχεια θα πρέπει να τριφτεί με κάποιο έλαιο. Ο εσωτερικός καθαρισμός του σώματος γίνεται με τη λήψη ενός ιάματος που αποτελείται από εννέα διαφορετικά συστατικά ανακατεμένα με … ούρα αγελάδας.Αυτό το συστατικό που θα φαινόταν φρικιαστικό για τους Δυτικούς, για τους Θιβετιανούς θεωρείται εξαιρετικό για τον καθαρισμό της λέμφου και του αίματος. Κατόπιν ακολουθεί η διαδικασία παρασκευής της αμβροσίας που είναι πολυσύνθετη. Τα υλικά προέρχονται από βότανα και έλαια λουλουδιών. Όλα μαζί βράζονται, ψύχονται, ξαναβράζονται και αναψύχονται, αναμιγνύονται με μέλι και πλάθονται σε μορφή μικρών σφαιριδίων που πρέπει να λαμβάνονται για ένα διάστημα δυο ως έξι μηνών. Το πιο βασικό μυστικό για την παρασκευή της αμβροσίας είναι η ψυχική κατάσταση στην οποία πρέπει να βρίσκεται το άτομο. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της παρασκευής της πρέπει να βρίσκεται σε βαθύ διαλογισμό, σε μια κατάσταση εκστατική έξω από τα γνωστά του όρια, τόσο ώστε να νιώθει ένα με τον Θείο Θεραπευτή. Ταυτόχρονα οραματίζεται το παρασκεύασμά του να λιώνει μέσα στο φως και να μετατρέπεται σε τριπλή αμβροσία: Στη Θεραπευτική Αμβροσία ΠΟΥ φέρνει ΤΗΝ απαλλαγή ΑΠΌ τις Ασθένειες, ΣΤΗΝ Αμβροσία Της Ζωής ΠΟΥ φέρνει ΤΗΝ απαλλαγή ΑΠΌ ΤΑ γηρατειά ΚΑΙ ΣΤΗΝ  Αμβροσία Της Σοφίας ΠΟΥ ΤΟ ανοίγει νου ΚΑΙ ΤΗΝ καρδιά στη βαθύτερη κατανόηση του σύμπαντος και των φαινομένων αυτού του κόσμου. Όπως βεβαιώνουν πολλοί στην περιοχή των Ιμαλαΐων, όποιος ακολουθήσει σωστά τη διαδικασία παρασκευής του θαυματουργού αυτού ιάματος βλέπει σύντομα τα θετικά του αποτελέσματα: το σώμα αποκτά ξανά σφρίγος, τα λευκά μαλλιά ξαναμαυρίζουν και φυτρώνουν ακόμα και νέα δόντια!

Life Coaching

Η συμβουλευτική διαβίωσης (life coaching), αποτελεί μορφή προσωπικής ή επαγγελματικής ανάπτυξης στην οποία ένα άτομο που ονομάζεται coach παρέχει υποστήριξη, εμψύχωση και τεχνογνωσία προς άτομα με σκοπό την επίτευξη ενός συγκεκριμένου προσωπικού ή επαγγελματικού στόχου…

Προέλευση

Η πρώτη χρήση του όρου σε σχέση με ένα εκπαιδευτή προέκυψε γύρω στο 1830 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως life coach αργκό για ένα δάσκαλο που βοηθούσε φοιτητές περάσουν τις εξετάσεις τους.[2] Η λέξη προσδιορίζονταν έτσι ως μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανθρώπων από εκεί που βρίσκονται, στον τόπο όπου θέλουν να βρεθούν. Η πρώτη χρήση του όρου σε σχέση με τον αθλητισμό ήρθε το 1861. Ιστορικά η ανάπτυξη του coaching έχει επηρεαστεί από πολλούς τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ενηλίκων, το Κίνημα Ανθρώπινων Δυνατοτήτων, μεγάλης ομάδας ευαισθητοποίηση (LGAT) ομάδες όπως το «est», η ηγεσία μελέτες, την προσωπική ανάπτυξη, την διοικητική τέχνη και την ψυχολογία.[3][4]

Εφαρμογές

Η επαγγελματικό συμβουλευτική διαβίωσης χρησιμοποιεί μια σειρά από επικοινωνιακές δεξιότητες (όπως οι στοχευμένες αναθεωρήσεις, η ενεργητική ακρόαση, οι δυναμικές ερωτήσεις, διευκρίνισεις κ. λπ.) για να βοηθήσει τους δέκτες του να αλλάξουν τις προοπτικές καινα ανακαλύψουν  διαφορετικές δυναμικές με σκοπό να πετύχουν τους στόχους τους.[5] Αυτές οι δεξιότητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλους τους τύπους συμβουλευτικής. Με αυτή την έννοια, η συμβουλευτική είναι μια μορφή «μετα-επαγγέλματος» που μπορεί να ισχύσει για τους υποστηρίζοντας τους πελάτες της σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, που κυμαίνονται από τις ανησυχίες τους στην υγεία, την προσωπική, επαγγελματική, αθλητική, κοινωνική, οικογενειακή, πολιτική, πνευματική διαστάσεις, κ. λπ. Μπορεί να υπάρχει κάποια επικάλυψη μεταξύ ορισμένων τύπων των δραστηριοτήτων της συμβουλευτικής διαβίωσης.

Επιχειρησιακή

Η επιχειρησιακό συμβουλευτική διαβίωση είναι ένας τύπος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού για τους ηγέτες των επιχειρήσεων. Παρέχει θετική υποστήριξη, ανατροφοδότηση και συμβουλές σε ατομική ή ομαδική βάση για να βελτιώσει την προσωπική αποτελεσματικότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι αντίστοιχοι αγγλικοί όροι είναι Business coaching, executive coaching,corporate coaching ή leadership coaching. Οι σύμβουλοι σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθούν τους πελάτες τους να προχωρήσουν προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς στόχους. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν την αλλαγή/αναβάθμιση καριέρας, την διαπροσωπική και επαγγελματική επικοινωνία, τη διαχείριση των επιδόσεων, την οργανωτική τους αποτελεσματικότητα, την ανάπτυξη εκτελεστικής παρουσία, ενισχύοντας τη στρατηγική σκέψη, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συγκρούσεων και την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής ομάδας μέσα σε ένα οργανισμό.

Πολλές εταιρίες αναμένουν από τα ανώτερα και μεσαία στελέχη με τον σύμβουλο τους να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης, αυξημένη ικανοποίηση από την εργασία, προσωπική ανάπτυξη, και ανάπτυξη . Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι αυτού του είδους η συμβουλευτική έχει θετικό αντίκτυπο στις επιδόσεις στο χώρο εργασίας.

Σταδιοδρομίας

Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας εστιάζει στην εργασία και την καριέρα και είναι παρόμοιο με τη συμβουλευτική σταδιοδρομίας. Το Coaching καριέρας δεν πρέπει να συγχέεται με την συμβουλευτική διαβίωσης, to οποίo επικεντρώνεται στην προσωπική ανάπτυξη.

Συνεργατική

Η συνεργατική συμβουλευτική είναι δομημένη πρακτική της συμβουλευτικής διαβίωσης μεταξύ ομολόγων συμβούλων, με στόχο την ανάπτυξη στόχων και τη δημιουργία βελτιωμένων τεχνικών.

Οικονομική

Η οικονομική εκδοχή είναι σχετικά νέα μορφή που εστιάζει στο να βοηθήσει τους πελάτες να ξεπεράσουν τον αγώνα τους για την επίτευξη συγκεκριμένων οικονομικών στόχων και επιδιώξεων που έχουν θέσει για τον εαυτό τους. Στην μορφή αυτή αποτελεί μια προς μια σχέση στην οποία ο σύμβουλος εργάζεται για τη διευκόλυνση της επίτευξης χρηματοοικονομικών σχεδίων του πελάτη . Συνήθως επικεντρώνεται στο να βοηθήσει τους πελάτες για την αναδιάρθρωση και μείωση του χρέους, τη μείωση των δαπανών, να αναπτύξουν συνήθειες εξοικονόμησης, και να αναπτύξουν τη «δημοσιονομική» πειθαρχία.

Υγείας και ευεξίας

Η συμβουλευτική στον τομέα αυτό είναι ένας νέος τρόπος για να  να «διαχειριστεί» κάποιος ασθένειες κυρίως χρόνιας φύσης. Ο σύμβουλος θα χρησιμοποιήσει ειδικές τεχνικές, προσωπική εμπειρία και ενθάρρυνση για να βοηθήσει τον πελάτη στην επίτευξη αλλαγών στη συμπεριφορά και να μειωθούν κινδύνοι για την υγεία και μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβίωσης

Χρησιμοποιείται και συγκεκριμένα για την επίτευξη στόχων ζωής και είναι η διαδικασία όπου:

 • Στην επίτευξη κάποιου στόχου σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.
 • Στην επίτευξη κάποιου στόχου στις διαπροσωπικές σχέσεις (ερωτικές, οικογενειακές, επαγγελματικές).
 • Στην έλλειψη κινήτρων, ή την στασιμότητα στην παρούσα φάση της ζωή του.
 • Σε κάποια σημαντική αλλαγή, προσωπική ή επαγγελματική.
 • Σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την μετάβαση από μια παρούσα κατάσταση σε μία άλλη πιο επιθυμητή.

Η συμβουλευτική διαβίωσης δεν αποτελεί θεραπεία ή παρέμβαση στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ατόμου.

Διαλογισμός

Τι είναι ο διαλογισμός;

Είναι η πρακτική κατά την οποία εκπαιδεύουμε το μυαλό μας να βιώσει ένα επίπεδο συνείδησης από το οποίο πραγματοποιείται ένα εσωτερικό όφελος. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη διαλογισμών, ακόμα και πρακτικές που ηρεμούν το νου μέσω της επικέντρωσης σ’ ένα αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ,στην ίδια μας την αναπνοή.

Κάποια είδη διαλογισμού περιλαμβάνουν την αφιέρωση της εσωτερικής προσοχής στο θεό, ενώ άλλα περιλαμβάνουν τον οραματισμό συμβολικών σχημάτων ή την καλλιέργεια της αγάπης και της συμπόνιας….

Κάποια είδη διαλογισμού περιλαμβάνουν την αφιέρωση της εσωτερικής προσοχής στο θεό, ενώ άλλα περιλαμβάνουν τον οραματισμό συμβολικών σχημάτων ή την καλλιέργεια της αγάπης και της συμπόνιας. Ο διαλογισμός δε σημαίνει απαραίτητα «παύω να σκέφτομαι», όπως νομίζουν πολλοί. Απλώς, σε κάποιες μορφές διαλογισμού, το άτομο εξασκείται στο να αποκτά επίγνωση των σκέψεων του καθώς αυτές έρχονται και φεύγουν και να μην ταυτίζεται τόσο έντονα με το περιεχόμενο τους. Παρόλο που ο διαλογισμός συσχετίζεται με τις ανατολικές φιλοσοφίες και ιδιαίτερα με τον Βουδισμό, εξασκείται πλέον ευρέως και στη Δύση, έχοντας μάλιστα ενσωματωθεί σε διάφορα πλαίσια όπως π.χ ο τομέας της υγείας(ιδιαίτερα στο εξωτερικό).

Ο διαλογισμός στην Ενσυνειδητότητα
Ο όρος Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) προέρχεται από την Ανατολή και συγκεκριμένα από τη Βουδιστική παράδοση για την οποία αποτελεί το μονοπάτι προς την απελευθέρωση και τη φώτιση. Η ενσυνειδητότητα είναι ένα είδος ηθελημένης προσοχής που αφορά την παρούσα στιγμή και πραγματοποιείται χωρίς την άσκηση κριτικής στην εμπειρία που βιώνεται. Το νόημα της ενσυνειδητότητας είναι να έχουμε επίγνωση των αισθήσεων, των συναισθημάτων, των σκέψεων ,των επιθυμιών και των προθέσεων μας κάθε στιγμή. Ο τρόπος με τον οποίο προσέχουμε αυτή μας την εμπειρία είναι μη κριτικός : αντί να αναρωτιόμαστε για την ορθότητα των αισθήσεων ή των συναισθημάτων μας για παράδειγμα, συνειδητά επιλέγουμε να τα βιώσουμε χωρίς να τα κρίνουμε. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η απαλλαγή από την πίεση και την ένταση που νιώθουμε όταν ασκούμε κριτική στην εμπειρία μας καθώς και η μεγαλύτερη επαφή μας με την παρούσα στιγμή.

Ενσυνειδητότητα, ασθένεια και πόνος
Ο πόνος δεν είναι παρά μια εμπειρία. Η εμπειρία αυτή είναι προσωπική και ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον πόνο είναι υποκειμενικός και εξαρτάται από διαφορετικούς για τον καθένα παράγοντες όπως συναισθήματα, πεποιθήσεις και εμπειρίες του παρελθόντος.

Έχουν ονομαστεί δύο επίπεδα στην εμπειρία του πόνου: Το πρώτο επίπεδο είναι αυτό στο οποίο σημειώνονται οι δυσάρεστες αισθήσεις και τα σωματικά συμπτώματα. Αυτό είναι το πρωτογενές επίπεδο πόνου. Πέρα από αυτό το επίπεδο, υπάρχει ο «δευτερογενής» πόνος που δημιουργείται από την αντίσταση και απόρριψη που νιώθουμε ως άνθρωποι απέναντι στην εμπειρία του πόνου. Όταν δηλαδή λέμε «Γιατί να μου συμβαίνει αυτό; Δεν θέλω να μου συμβαίνει αυτό!», αυτή η αντίσταση στην εμπειρία του πόνου , προκαλεί θλίψη και κάνει τον πόνο, ακόμα πιο οδυνηρό.

Η πρακτική της ενσυνειδητότητας είναι χρήσιμη σε οποιαδήποτε πάθηση στην οποία υπάρχει πόνος. Αυτό που έχει σημασία είναι η εμπειρία του πόνου ανεξάρτητα διάγνωσης. Όταν εξασκούμε την ενσυνειδητότητα, παρατηρούμε την εμπειρία μας σα σύνολο ακόμα κι αν η εμπειρία αυτή περιλαμβάνει πόνο. Η προσοχή μας επικεντρώνεται στο να επαναφέρουμε το μυαλό μας σε αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή ,όταν παρατηρούμε ότι αυτό περιπλανάται στο παρελθόν ,το μέλλον ή το φαντασιακό. Στην πρακτική της ενσυνειδητότητας, αποδεχόμαστε τον πόνο που αναπόφευκτα βιώνουμε και ταυτόχρονα επεκτείνουμε την επίγνωση μας στα μέρη του σώματος μας που δεν πονούν, ή στο δωμάτιο γύρω μας, τους ήχους, τους άλλους ανθρώπους.

Η μη κριτική προσοχή στην εμπειρία μας, βοηθάει στην όξυνση της αντίληψης μας σε σχέση με αυτό που συμβαίνει και βοηθά ν’ αλλάξουμε τη σχέση μας όχι μόνο με τον πρωτογενή πόνο αλλά κα να μειώσουμε το δευτερογενή πόνο που συμβαδίζει με τις χρόνιες ασθένειες.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα άτομα που εξασκούσαν τη συγκεκριμένη διαλογιστική τεχνική, κατάφεραν να μειώσουν τόσο τα σωματικά όσο και τα ψυχολογικά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που λάμβανε μόνο τη συμβατική θεραπεία. Οι ερευνητές τοποθέτησαν τις 75 γυναίκες συμμετέχουσες ηλικίας από 19-71 ετών σε δύο ομάδες, μία ομάδα που εφάρμοζε το διαλογισμό στην ενσυνειδητότητα , και μία άλλη στην οποία υπήρχε αμοιβαία υποστήριξη για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αλλά για άλλα καθημερινά προβλήματα. Κάθε ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα 8 εβδομάδων. Στο τέλος των 8 εβδομάδων, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μειώθηκε περισσότερο στην ομάδα που έκανε διαλογισμό (26.4%) παρά στην ομάδα ελέγχου(6.2%). Μάλιστα, μετά από 3 μήνες, το 38.2% των ανθρώπων που ακολούθησαν τη διαλογιστική τεχνική ανάφεραν μείωση των συμπτωμάτων σε σχέση με το 11.8% των ασθενών που ανήκαν στην άλλη ομάδα.

Με βάση τον συγκεκριμένο διαλογισμό, ο Jon Kabat-Zinn , καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της της Μασαχουσέτης συνέθεσε για πρώτη φορά το 1979 ,μια εξαιρετικά βοηθητική μέθοδο διαχείρισης του στρές , την «Μείωση του στρές με βάση την Ενσυνειδητότητα»(Mindfulness Based Stress Reduction-MBSR). Από τότε, περισσότεροι από 16,000 συμμετέχοντες , πολλοί από τους οποίους είναι ασθενείς με χρόνιο πόνο και ασθένειες έχουν βοηθηθεί παρακολουθώντας το πρόγραμμα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, έχει αποδεχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική και σε ασθενείς με ινομυαλγία. Οι μελέτες δείχνουν βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών, τη διαχείριση της ασθένειας και το θετικό συναίσθημα. Επίσης, όπως αναφέρουν οι ίδιοι ασθενείς, υπάρχουν βελτιώσεις στην οπτική αναλογική κλίμακα του πόνου, την αντίληψη του πόνου, τη διαχείριση του πόνου καθώς και στη γενική λίστα συμπτωμάτων της ασθένειας. (1)

Σε μια παλαιότερη μελέτη (2), ο Jon Kabat-Zinn εξερεύνησε την επίδραση της προαναφερθείσας μεθόδου σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε φωτοθεραπεία για την μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση. Η μία ομάδα σε συνδυασμό με τη φωτοθεραπεία δεχόταν και οδηγίες διαλογισμού και οραματισμού ενός υπεριώδους φωτός το οποίο επιβράδυνε τον διαχωρισμό των κυττάρων. Η ομάδα που ακολούθησε το διαλογισμό και τον οραματισμό, παρουσίασε καθαρισμό των δερματικών συμπτωμάτων κατά 50% γρηγορότερα σε σχέση με την άλλη ομάδα που δεχόταν μόνο φωτοθεραπεία χωρίς διαλογισμό και οραματισμό.

Είναι έκδηλο από όσα αναφέρθηκαν, ότι ως άνθρωποι διαθέτουμε την δυνατότητα να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να θεραπευτεί, φτάνει να στραφούμε προς τα μέσα και να αξιοποιήσουμε αυτή την έμφυτη δύναμη του μυαλού μας. Το να στραφούμε βέβαια προς τον εσωτερικό μας ιατρό, δε σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ απορρίψουμε τη συμβατική ιατρική. Όπως είδαμε, στις περισσότερες έρευνες, τα καλύτερα αποτελέσματα έφερε ο συνδυασμός της συμβατικής ιατρικής με την εσωτερική πρακτική του διαλογισμού.

Γιόγκα

 Γιόγκα σημαίνει Ένωση

Aυτή η ένωση βιώνεται σταδιακά σε διαφορετικά επίπεδα και για τον κάθε ασκούμενο με ξεχωριστό τρόπο.

Γιόγκα είναι επιστήμη, φιλοσοφία, ψυχολογία, τέχνη, άσκηση, θεραπευτική μέθοδος, τρόπος ζωής.

 

• Η Yoga είναι ένα μεθοδικό σύστημα άσκησης, θεραπείας και φιλοσοφίας. Προσεγγίζει τη ζωή του ανθρώπου σε κάθε επίπεδο, φυσικό, πνευματικό και ψυχικό.
• Τα μαθήματα είναι κατάλληλα για άτομα κάθε ηλικίας, φυσικής κατάστασης και πνευματικής αναζήτησης.
• Οι ρυθμοί είναι ήρεμοι και σταδιακά οδηγούν στην απελευθέρωση από περιορισμούς και εντάσεις.
• Αποκτήστε δύναμη, ευκινησία, γαλήνη. Ανακαλύψτε τον εσωτερικό σας εαυτό.
• Oι περισσότεροι σήμερα θεωρούν την Γιόγκα ως μία πολύ αποτελεσματική και θεραπευτική μέθοδο εκγύμνασης – άσκησης με ‘asanas’ ή στάσεις και έχει κερδίσει πρωτοφανή δημοτικότητα τις τελευταίες δεκαετίες.
Aυτή όμως είναι μόνο η πιο επιφανειακή πλευρά, της βαθιά εδραιωμένης Επιστήμης της ενεργοποίησης των άπειρων δυνατοτήτων του ανθρώπινου Μυαλού και του ανεξάντλητου δυναμικού της ανθρώπινης Ψυχής.

Με τις ασκήσεις Γιόγκα:

 

• Οι ασκήσεις – asanas – προσφέρουν ενδυνάμωση, ευλυγισία και θεραπεία από διάφορους πόνους.
• Με εξάσκηση βελτιώνεται η συγκέντρωση και απομακρύνεται το άγχος.
• Βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση. Είναι πολύ αποτελεσματικές οι ασκήσεις για ενδυνάμωση όλων των μυών, αύξηση της ευλυγισίας και χαλάρωση όλων των εντάσεων.
• Διορθώνουμε ή ακόμα και θεραπεύουμε διάφορα προβλήματα όπως κακή στάση, πόνους στη μέση, στον αυχένα, δισκοπάθειες, πιασίματα, αρθρίτιδες και βελτιώνουμε την κατάσταση των κλειδώσεων, του κυκλοφορικού, καρδιακού, λυμφατικού και νευρικού συστήματος…

JOGA ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ

Η yoga για μωρά δίνει τη δυνατότητα σε νέες μητέρες να έρθουν σε επαφή με το μωρό τους μέσα από τις τεχνικές χαλάρωσης, ενδυνάμωσης και ισορροπίας που προσφέρει η yoga.

Κι όμως, υπάρχουν όχι ένας ούτε δύο, αλλά επτά λόγοι για να αρχίσει μια μαμά yoga με το μωράκι της.

 1. Παρέχει όμορφες στιγμές σύνδεσης με το μωρό
 2. Μία μαμά αποκτά πάλι δύναμη και ευλυγισία
 3. Μία μαμά τραγουδάει, παίζει και γελάει με το μωράκι της ενώ ξαναβρίσκει τη φόρμα της
 4. Χαλαρώνει την ένταση από την μέση, τους ώμους και τον αυχένα
 5. Μειώνει το άγχος και η ένταση
 6. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μιας μαμάς
 7. Φέρνει σε επαφή μανούλες και τα μωρά τους

Και τέλος, υπάρχουν προτερήματα όχι μόνο για τις μαμάδες αλλά και για τα μωρά που μέσω των ενεργητικών κινήσεων αναπτύσσουν την ικανότητα ισορροπίας και την διατήρηση της όρθιας θέσης τους, έχουν καλύτερη ανάπτυξη της κίνησης και της αίσθησης, εξελίσσονται συναισθηματικά και συνδέονται με την μητέρα τους.

JOGA ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

H γιόγκα είναι μια δυναμική τεχνική που βοηθά το παιδί να κινεί το σώμα του με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται όμορφα. Πολλές ασκήσεις έχουν προέλθει από στάσεις ζώων και φέρουν τις αντίστοιχες ονομασίες. Tα παιδιά τις λατρεύουν και θέλουν να τις μιμηθούν, αφού όχι μόνο διασκεδάζουν, αλλά γυμνάζουν κυρίως τη σπονδυλική στήλη, που σε μικρές ηλικίες είναι ευάλωτη στη σκολίωση, στη λόρδωση και στην κύφωση. Bοηθά τα παιδιά με άσθμα, αφού διευρύνει την αναπνοή και τονώνει τους θωρακικούς μυς. Eίναι ιδανική για την παιδική παχυσαρκία, επειδή ισορροπεί τη λειτουργία των αδένων και την πέψη. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα, διεγείροντας και τονώνοντας το νευρικό σύστημα και βελτιώνοντας τη συγκέντρωση, με ειδικές ασκήσεις απλού διαλογισμού. Σε ένα φυσιολογικό παιδί η γιόγκα κάνει το σώμα του περισσότερο ανθεκτικό και του δίνει μεγάλη ευλυγισία, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος των ατυχημάτων (σπασίματα, στραμπουλήγματα, θλάσεις).
Σήμερα τα παιδιά ζουν κάτω από συνθήκες υπερβολικής πίεσης. Έχουν φορτωμένο σχολικό πρόγραμμα, πιέζονται να διαβάσουν στο σπίτι, αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό στο σχολείο. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες εντάσεις στο σώμα και στην ψυχή των παιδιών και έτσι παύουν να αναπνέουν σωστά. O άνθρωπος όταν γεννιέται αναπνέει σωστά. Tο παιδί συμμετέχει άθελά του στους τρελούς ρυθμούς του περιβάλλοντος και αυτό επηρεάζει άμεσα την αναπνοή του. Tο πρώτο πράγμα που κάνει η γιόγκα είναι να ξαναμάθει το παιδί να αναπνέει σωστά, ώστε να ξαναβρεί την εσωτερική του γαλήνη. Mαθαίνει να συντονίζει την αναπνοή με την κίνηση και να ηρεμεί το νευρικό του σύστημα.
 Πολλοί νομίζουν ότι το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Aυτό είναι λάθος. Tο παιδί συγκεντρώνεται, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Mέσα από τη γιόγκα μαθαίνει να κατευθύνει τη σκέψη του σε ένα συγκεκριμένο πράγμα που του υποδεικνύει ο δάσκαλος. Mπορεί να είναι ο χτύπος της καρδιάς του ή τα δάχτυλα των χεριών του, η διήγηση ενός όμορφου παραμυθιού ή το άκουσμα μιας όμορφης μελωδίας. Έτσι, σχεδόν ασυνείδητα, μαθαίνει σιγά-σιγά να συγκεντρώνεται .  H γιόγκα δεν είναι μια ανταγωνιστική δραστηριότητα, όπως τα σπορ που απαιτούν να ξεπεράσεις και τον εαυτό σου και κυρίως τον άλλον. H ανταγωνιστικότητα αυτή της δυτικής άσκησης εγγράφεται στο ανθρώπινο σώμα. H γιόγκα, σαν γνήσιο «παιδί» της Aνατολής, θέλει να απελευθερώσει το σώμα και την ενέργειά του με τις ήπιες τεχνικές που μαθαίνουν την αυτοπειθαρχία χωρίς την καταπίεση των ρεκόρ. Για τα παιδιά, αυτό είναι εξαιρετικά καλό, αφού τα μαθαίνει να κυριαρχούν στο σώμα τους, χωρίς να συγκρίνονται με άλλους. Aυτή η επιτυχία τα κάνει να νιώθουν αυτοεκτίμηση, σεβασμό για τον εαυτό τους και τους άλλους.

 

Bασικά είναι διασκεδαστική. Tα παιδιά παριστάνουν το σκύλο, τη γάτα, το λιοντάρι, το περιστέρι και ένα σωρό άλλα ζώα και πτηνά. Mουγκρίζουν σαν την αγελάδα, νιαουρίζουν σαν τη γάτα, πετούν σαν τα πουλιά. Γελούν και ιδρώνουν χωρίς να πιέζονται. Οι ασκήσεις μπορούν να συνοδεύονται από παραμύθια ή τραγούδια που αυξάνουν το ενδιαφέρον των παιδιών γι’ αυτό που κάνουν. Mαζί με τις στάσεις της γιόγκα, τα παιδιά κάνουν απλές αναπνευστικές ασκήσεις. Oι εκπνοές και οι εισπνοές μπορεί να συνοδεύονται από ήχους που ηρεμούν και χαλαρώνουν τα παιδιά. Oι αναπνευστικές ασκήσεις αυξάνουν το εύρος της αναπνοής και τονώνουν τις κυψελίδες των πνευμόνων. Στις ασκήσεις συγκέντρωσης τα παιδιά συγκεντρώνονται σε πράγματα, παιχνίδια, μέλη του σώματος ή καταστάσεις που ορίζει ο δάσκαλος και μέσα από την ολιγόλεπτη σιωπή εκπαιδεύονται σιγά-σιγά να συγκεντρώνονται, να σιωπούν και να ακούν.

NIDRA YOGA

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η έννοια της γιόγκα nidra είναι πολύ αρχαία στις ινδικές παραδόσεις, όπως ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός . Ο Λόρδος Krishna συνδέεται συχνά με τη γιόγκα nidra στο επικό Mahabharata . Ομοίως, πολλοί yogis και rishis υποτίθεται ότι έχουν βιώσει nidra γιόγκα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Στη σύγχρονη εποχή, η Yoga Nidra βιώθηκε από Σατυανάντα Σαρασουάτι  , όταν ζούσε με τον γκουρού του Σιβανάντα Σαρασουάτι στο Rishikesh . Άρχισε να μελετά τις ταντρικές γραφές και, μετά την πρακτική, δημιούργησε ένα σύστημα χαλάρωσης, το οποίο άρχισε να εκλαϊκεύει στα μέσα του 20ού αιώνα. Εξήγησε τη γιόγκα nidra ως κατάσταση νου μεταξύ αφύπνισης και ύπνου που άνοιξε βαθιές φάσεις του νου, υποδηλώνοντας μια σύνδεση με την αρχαία ταντρική πρακτική που ονομάζεται nyasa, όπου τα σανσκριτικά μάντρα τοποθετούνται διανοητικά μέσα σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, ενώ διαλογίζονται σε κάθε μέρος του σώματος). Η μορφή της πρακτικής που διδάσκει η Satyananda περιλαμβάνει οκτώ στάδια (εσωτερικοποίηση, sankalpa, περιστροφή της συνείδησης, συνειδητοποίηση της αναπνοής, εκδήλωση αντιθέτων, δημιουργική οπτικοποίηση, sankalpa και εξωτερικοποίηση).

Η Satyananda χρησιμοποίησε αυτή την τεχνική, μαζί με την πρόταση, για το παιδί που θα γίνει ο διάδοχός του, Niranjanananda Saraswati , από την ηλικία των τεσσάρων. Ισχυρίζεται ότι τον έχει διδάξει σε πολλές γλώσσες με αυτή τη μέθοδο…

Η γιόγκα nidra ( σανσκριτική : योग निद्रा ) ή γιόγκικς ύπνος ) είναι μια κατάσταση συνείδησης ανάμεσα στον αφύπνιση και στον ύπνο, όπως το στάδιο «πηγαίνοντας στον ύπνο». Είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα είναι εντελώς χαλαρό και ο ασκούμενος συστηματικά και όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί τον εσωτερικό κόσμο ακολουθώντας ένα σύνολο λεκτικών οδηγιών. Αυτή η κατάσταση συνείδησης (yoga nidra) είναι διαφορετική από το διαλογισμό στην οποία απαιτείται συγκέντρωση σε μια μόνο εστίαση. Στη γιόγκα nidra ο ασκούμενος παραμένει σε κατάσταση ελαφριάς απόσυρσης των 5 αισθήσεων ( pratyahara) με τέσσερις από τις αισθήσεις του εσωτερικευμένες, δηλαδή αποσύρονται, και μόνο η ακρόαση εξακολουθεί να συνδέεται με τις οδηγίες. Ο γιόγκικος στόχος των δύο μονοπατιών, η βαθιά χαλάρωση (yoga nidra) και ο διαλογισμός είναι τα ίδια, μια κατάσταση διαλογιστικής συνείδησης που ονομάζεται samadhi .

Η γιόγκα nidra είναι μια από τις βαθύτερες δυνατές καταστάσεις χαλάρωσης ενώ διατηρεί ακόμα την πλήρη συνείδηση. Σε ένα διαυγές όνειρο , κάποιος είναι μόνο ή κυρίως γνώστης του περιβάλλοντος ονείρου και έχει ελάχιστη ή καθόλου επίγνωση του πραγματικού περιβάλλοντος του ατόμου.

Η πρακτική της χαλάρωσης γιόγκα  έχει βρεθεί ότι μειώνει την ένταση και το άγχος. Τα αυτόνομα συμπτώματα του υψηλού άγχους όπως πονοκέφαλος, ζάλη, θωρακικός πόνος, αίσθημα παλμών, εφίδρωση και κοιλιακό άλγος ανταποκρίνονται καλά. Έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους στρατιώτες από τον πόλεμο να αντιμετωπίσουν τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Η γιόγκα nidra αναφέρεται στη συνειδητή συνειδητοποίηση της βαθιάς κατάστασης ύπνου, που αναφέρεται ως prajna στην Mandukya Upanishad .

ΤΙ  ΕΙΝΑΙ Η HATHA JOGA ?

Hatha yoga είναι ένας κλάδος της γιόγκα . Η λέξη haṭha σημαίνει κυριολεκτικά «δύναμη» και έτσι αναφέρεται σε ένα σύστημα φυσικών τεχνικών.

Στην Ινδία η hatha yoga συνδέεται με τη λαϊκή παράδοση με τους «Γιόγκους» της Natha Sampradaya μέσω του μυθικού ιδρυτή της Matsyendranath . Ο Matsyendranath, γνωστός επίσης ως Minanath ή Minapa στο Θιβέτ, γιορτάζεται ως άγιος τόσο σε σχολές ταντρικών όσο και σε σχολές hatha yoga. Ωστόσο, ο James Mallinson συνδέει την hatha yoga με το Dashanami Sampradaya και τη μυστικιστική φιγούρα του Dattatreya . Σύμφωνα με την γιόγκα Sastra Dattatreya, υπάρχουν δύο μορφές της Hatha γιόγκα: ένα ασκείται από Γιαγκναβάλκγια που αποτελείται από τα οκτώ σκέλη της Ashtanga γιόγκα και ένα άλλο που ασκείται από Kapila αποτελείται από οκτώmudras . Επί του παρόντος, το παλαιότερο κείμενο που περιγράφει την hatha yoga, το Amṛtasiddhi , προέρχεται από ένα ταντρικό βουδιστικό περιβάλλον.  Τα παλαιότερα κείμενα που χρησιμοποιούν την πραγματική γραμματεία του hathaείναι επίσης Βαδρεάνα Βουδιστής. 

Στον 20ο αιώνα, η hatha yoga, ιδιαίτερα οι asanas (φυσικές στάσεις), έγινε δημοφιλής σε όλο τον κόσμο ως μορφή σωματικής άσκησης και σήμερα ονομάζεται απλά ως «γιόγκα»…

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με τον Μαλίνσον , μερικές τεχνικές Hatha Yoga μπορούν να εντοπιστούν τουλάχιστον στο 1ο αιώνα μ.Χ., σε κείμενα όπως το έπος του Σανσκριτικού (Ινδουισμός) και ο κανάλι του Παλιού (Βουδισμός).  Το Πάλι Canon περιέχει τρεις διόδους στις οποίες η Βούδας περιγράφει πιέζοντας τη γλώσσα κατά τον ουρανίσκο για τους σκοπούς του ελέγχου της πείνας ή το μυαλό, ανάλογα με την δίοδο.  Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη γλώσσα που εισάγεται στο ρινοφάρυγγα όπως στην πραγματική khecarī mudrā . Ο Βούδας χρησιμοποίησε μια στάση όπου η πίεση ασκείται στο περίνεο με τη φτέρνα, παρόμοιες με τις σύγχρονες στάσεις που χρησιμοποιούνται για την τόνωσηΚουνταλίνι . 

Οι πρώτες αναφορές της Haṭha Yoga συγκεκριμένα προέρχονται επίσης από βουδιστικά κείμενα, κυρίως ταντρικά έργα από τον 8ο αιώνα και εξής, όπως το σχολιασμό Vimalaprabhā του Puṇḍarīka σχετικά με την Kālacakratantra .  Σε αυτό το κείμενο, η Haṭha Yoga ορίζεται στο πλαίσιο της τακτικής σεξουαλικής τελετουργίας:

«όταν η ασταμάτητη στιγμή δεν δημιουργείται επειδή η αναπνοή είναι απεριόριστη [ακόμα και όταν η εικόνα φαίνεται με την απόσυρση ( pratyahara ) και την άλλη (βοηθητικά της γιόγκα, δηλαδή dhyana , pranayama , dharana , anusmrti και samadhi ) ( hathena ) έκανε τη ροή της αναπνοής στο κεντρικό κανάλι μέσω της πρακτικής της nada , η οποία πρόκειται να εξηγηθεί, ο γιόγκι θα πρέπει να επιτύχει την ασταθή στιγμή περιορίζοντας το bindu του bodhicitta στο σπέρμα vajra [ δηλαδή το πέος] όταν βρίσκεται στον λωτού της σοφίας [δηλαδή του κόλπου] «.

Ενώ τα συγκεκριμένα μέσα πρακτικής δεν καθορίζονται, η ανάδευση της αναπνοής στο κεντρικό κανάλι και η συγκράτηση του bindu είναι κεντρικά χαρακτηριστικά των μεταγενέστερων κειμένων πρακτικής haṭhayoga. 

Reiki

Το Ρέικι είναι μία μέθοδος χρήσης της συμπαντικής ενέργειας, για βελτίωση της ευεξίας και για θεραπεία πνεύματος, σώματος και νου

Μάθετε πώς εφαρμόζεται και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία.

Όλοι έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν τον εαυτό τους και να βοηθήσουν τους άλλους να θεραπευτούν. Η συμπαντική ενέργεια ρέει μέσα σε όλους μας. Ωστόσο, η ροή της ενέργειας μπορεί να συναντήσει εμπόδιο σε περιόδους άγχους και ασθένειας.

Το Ρέικι είναι μια απλούστατη, αλλά ισχυρή μέθοδος θεραπείας, στην οποία, με τη χρήση των χεριών, τα εμπόδια εξαφανίζονται και η ροή της ενέργειας αποκαθίσταται στο σώμα. Αυτή η ενεργοποιός δύναμη που ξαναζωντανεύει και απελευθερώνει το δυναμικό που υπάρχει μέσα μας, η δύναμη αυτή υπάρχει σε κάθε έμβιο ον της γης, για να αντιμετωπίζει δημιουργικά τα προβλήματα που προκύπτουν και να ενεργεί στη ζωή του ως αγωγός του καλού.

Έφτασε από την Ιαπωνία στη Δύση, μέσω της Καλιφόρνια και της Χαβάης. Ο ιδρυτής του Ρέικι είναι ο Dr. Mikao Usui, ένας χριστιανός καθηγητής της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Doskina, που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα. O Dr. Usui πέρασε την υπόλοιπη ζωή του θεραπεύοντας τους ασθενείς και διδάσκοντας το σύστημα που ονόμασε Ρέικι:

• Rei(Ρέι)-συμπαντικό

• Ki(Κι)-ζωτική δύναμη

Μετά από μερικά χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι άνθρωποι έπρεπε να παίξουν έναν ενεργό ρόλο στην ίδια τους τη θεραπεία, για να είναι τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Έτσι, ξεκίνησε να διδάσκει τις πέντε (5) Αρχές του Ρέικι. Σκοπός αυτών των Αρχών ήταν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια θετική πνευματική και ψυχολογική στάση, που θα συμπλήρωνε τη θεραπεία.

Οι 5 Αρχές του Ρέικι είναι συστατικά μιας πλήρους ζωής και πρέπει να τις εξασκούμε καθημερινά. Μας βοηθούν να πιστέψουμε ότι ακόμη και μικρά βήματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ευτυχία και την ευεξία μας.

Αυτές είναι:

1. Μόνο για σήμερα μην ανησυχείς: Μόνο για σήμερα, ο νους να είναι ήσυχος.

2. Μόνο για σήμερα μη θυμώνεις: Μόνο για σήμερα μείνε ήρεμος.

3. Μόνο για σήμερα, κέρδιζε τίμια το ψωμί σου: Δεν κάνω κακό σε κανέναν και σε τίποτα, δεν βλάπτω το περιβάλλον.

4. Μόνο για σήμερα, τίμα όσους όσους συναντάς: Τιμώ τους γονείς μου, τους δασκάλους, τους φίλους μου και τον εαυτό μου.

5. Μόνο για σήμερα, δείχνε ευγνωμοσύνη σε κάθε έμβιο ον: Ευχαριστώ όλα τα έμβια όντα και όλες τις καταστάσεις, όποιες κι αν είναι, για το πολύτιμο δίδαγμά τους, για την ανάπτυξη και επίγνωση.

Μια από τις παραδόσεις του Ρέικι είναι αυτή της ανταλλαγής, που σημαίνει δίνουμε κάτι, σε αντάλλαγμα αυτού που λαμβάνουμε. Δούναι και λαβείν. Βρίσκουμε έναν τρόπο να ευχαριστήσουμε τον θεραπευτή μας, ώστε να διατηρείται η ροή της ενέργειας ανάμεσα στον αποδέκτη και τον δότη. Η αμοιβή του θεραπευτή μπορεί να χρηματική, ένα μικρό δώρο, ένα μπουκέτο λουλούδια, ένα φαγητό…